Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Presentatie / De dorpen / Spontin
Document acties

Spontin

Introductie

Spontin ligt exact in het centrum van Wallonië.
Gevestigd in de vallei van Bocq is het dorp voornamelijk ontwikkeld aan de oever recht tegenover de oever waar het kasteel staat. Kasteel van Spontin

De agglomeratie die zich langs de 2 parallel wegen bevindt, groepeert een dichtbebouwd woongebied dat vooral in kalk werd gebouwd in de XIXde en XXe eeuw.
De steengroeves aan de flanken van de vallei liggen ten zuiden en noorden van het dorp.
De oude molen dateert uit de XIXde eeuw.

Geschiedenis

Spontin werd vanaf de Romaanse periode bezet en versterkt. Het was een leengoed van de provoostambt van Poilvache. Spontin was een hoge heerlijkheid die vanaf het begin van de XIIIde eeuw toebehoorde aan de machtige familie Beaufort. Het land heeft schade opgelopen tijdens de gevechten tussen de bisschop van Luik en de aartshertog van Bourgogne. In 1577, werd Spontin door staatstroepen wegens de opstand tegen Philippe II.

Rond 1887, verdeelt het economische leven zich tussen de landbouw, de industrie en het toerisme.

De landbouw kende een evolutie die gemarkeerd werd door de ontwikkeling van bouwlanden en daarna hun regressie in het voordeel van de weiden.

De industrie was georiënteerd in de richting van ontginning van steengroeves die een belangrijke vlucht namen aan het einde van de laatste eeuw door de oprichting van de NV Carrières et Scieries de Spontin ; tenslotte werd ook de exploitatie van warmwaterbronnen en de fabricatie van suikerstroop uitgebreid. De onderneming is gestopt sinds 2010.

Gezien de nabijheid bij de snelweg kent Spontin veel dagtoerisme (uitgezonderd de camping).

Erfgoed