Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Presentatie / De dorpen / Purnode
Document acties

Purnode

Introductie

In het dal van een droog valleitje recht tegenover de vallei van Bocq, die naar het noorden stroomt, vinden we Purnode. Een groot dorp met bewoning versnipperd over verschillende zones benadrukt door het reliëf van het terrein.
De bewoning is lineair opgesteld en bevindt zich langs de route Yvoir-Spontin die tijdens de vorige eeuw werd opgericht en die goed uitkomt door zijn materiaal.

Er kunnen verschillende nisjes, blauwselstenen en bakstenen uit het begin van de 20ste eeuw ontdekt worden.
Men merkt er ook de overblijfselen van de geplaveide stenen in waaiervorm in het centrum van het dorp.

De Brouwerij van Bocq is een prachtige traditionele brouwerij opgericht in 1858 en die sindsdien al haar inspanningen steekt in het brouwen van bier.
Het hele jaar door verwelkomt de brouwerij bezoekers die meer willen leren over de fabricatietechnieken.

De Brouwerij van Bocq verenigt een traditioneel beeld en echte knowhow met een streven naar perfectie en professionalisme.

Geschiedenis

De naam " Purnode " herinnert volgens Carnoy aan een bos met pruimenbomen ('pronote' in de 10de eeuw). De laatste letters -ode betekende vaak een romantisering van het germaanse " wald " (bos).

In de 15de eeuw was Purnode een bescheiden gehucht met 5 huizen. In 1628 telde men er 4 boerderijen rond het bos. Het gebied vormde een landsheerlijkheid voor het eerst genoteerd voor het Feodale Hof van Poilvache door Gérard de Spontin in 1303. Het leengoed van Solonne was een seigneuriale boerderij die in 1445 in brand werd gestoken door de Dinantenaren en in 1580 terug opgebouwd werd als abdij voor monniken van Moulin die een gift aan een klooster hadden geschonken. Dit werd bewaard tot aan het eind van het Ancien Régime.

In 1834 had Purnode een agrarische bestemming. Men verbouwde er spelt, rogge, gerst, haver, veldbonen, aardappelen, pruimenbomen, perenbomen, etc.  

De handel was beperkt tot landbouwproducten en dierlijke producten, evenals wol en boter.

Erfgoed

  • De parochiekerk van Saint-Remacle
  • De Brouwerij van Bocq
  • Het toneelgezelschap Saint-Remacle werd in 1879 geboren. " Les Echos du Bocq ", zangvereniging met liberale stroming deed in 1868 haar intrede. In 1879 werd de katholieke zangvereniging vervangen onder invloed van de onderwijzer Edouard Beuzard. Het is aan het begin van de eeuw dat de vereniging voor een toneelrichting kiest. Ze was zeer actief. Het is het koor van Purnode dat de kiosk van Ciney inwijdde, kort na de oorlog van 1914-1918. De zangers kwamen naar de hoofdplaats van de Condroz op karren van de brouwerij die voor de gelegenheid versierd waren met bloemen.
  • Graniet : de steengroeve van graniet bevindt zich op de weg die naar Evrehailles leidt. De arbeiders werden beschermd tegen wind, zon en regen door takken van de bomen. Het was zwaar werk, maar hierdoor waren er veel arbeidsplaatsen in Purnode, Yvoir en de naburige dorpen waarvan de bodem rijk aan kalk was.