Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Presentatie / De dorpen / Mont
Document acties

Mont

Introductie

Het dorp Mont is interessant op verschillende vlakken : esthetisch belang betreffende het landschap, geografisch belang, botaniek, hydroecologie en speleologie.  Deze verschillende rijkdommen hebben een sportief, sociaal en educatief middelpunt gemaakt van het dorp. 

Voor speleologie, beschikt Mont over verschillende ondergrondse rivieren, dolines en grotten die samen een verborgen ondergrondse plaats vormen.

Mont domineert de Maasvallei onder Godinne. Het dorp bevindt zich op de helling en spreidt zich uit langs 2 hoofdstraten die onderverdeeld worden in enkele verticale zijstraten. Soepel en los woongedeelte, behalve dan misschien in de hoofdstraat, samengesteld uit huizen gebouwd in blokstenen van zandsteen en kalk uit de XIXde eeuw. De woningen concentreren zich in de straten "Sous les Sources" en "Sous le bois".

Belangrijke ontwikkeling van het woongedeelte aan het eind van de 10de eeuw, met daaraan gelinkt de universitaire ziekenhuizen van Mont-Godinne, gesitueerd op de top van een helling die ten westen de Maas domineert. 

Speleologie 

Verschillende grotten en ondergrondse galerijen, waarvan de Trou Bernard. Contact : http://www.speleo.be/

Geschiedenis

Mont is een belangrijk neolitisch punt.  Het dorp bevat verschillende grotten die menselijke en dierlijke resten hebben blootgelegd evenals verschillende objecten in silex.  De plaats onder de rots van Chauveau is bij specialisten gekend sinds de 14de eeuw.  Het wordt gelinkt aan de eerste ontwikkelingen van de prehistorische antropologie en archeologie in België.

Onder het oude regime, maakte Mont deel uit van Godinne.  Het dorp Mont maakte deel uit van de hoge heerlijkheid van Godinne en Rivière gelinkt aan het Domein door de aartshertogen Albert en Isabelle op 11 juli 1612 en verbonden met François de Maillen.  Het gebied behoort met Godinne toe aan de familie Waha (1638), Orjo (1643) en Moniot (1721), eigenaars van hoogovens waarvan de  «fabrieken» opgericht zijn aan de flanken van de hellingen die de Maasvallei domineren en die bewaard zijn gebleven tot aan het eind van het Ancien Régime.

Ontevrede met de steengroeves van Rivière, koopt Hendrick d’Harscamp  onder de jurisdictie van Godinne, een erfstuk aan genaamd « Chauveau ».  Deze plaats wordt doorkruist door een waterloop die uit een rots vloeit.  Op verzoek van de aartshertogen, per oorkonde van 14 juni 1619, geeft Hendrick de toestemming om, in ruil voor een jaarlijkse vergoeding, op dit gebied « een molen met kanonkracht » te bouwen.  Eenmaal in dit straatje, worden zijn plannen erg uitgebreid.  De documenten stellen vast dat Hendrick, ongeveer alleen en zonder venoten, de Naamse industrie een ongekende bloei en ontwikkeling heeft gegeven.  Ook kunnen we aan hem de introductie van de fabricatie van wapens in onze provincie toeschrijven, daar het octrooi van 14 juni 1619 dat hij opgesteld heeft een van de oudste is die men kent.

Het gehucht van Mont scheurde zich in 1865 af van Godinne om een onafhankelijke gemeente te worden.

Op 4 januari 1965, fusioneerde Mont opnieuw met Godinne (vrijwillige fusie onder de naam Mont-Godinne).

Erfgoed

  • Le trou Wéron
  • De Trou de l’Eglise
  • Le trou Bernard
  • Le trou du Ry
  • De parochiekerk
  • Het ziekenhuis deed vanaf het begin dienst als sanatorium van Mont-Sur-Meuse of Institut Thérasse.  Het verenigde aan het begin van de eeuw de meest perfecte omstandigheden om een instituut van dit kaliber op te richten.  Het sanatorium werd in 1903 opgericht.  De gelovigen van de Congregatie namen de ziekenhuistaken op zich.  De Christelijke Mutualiteiten (in beslag genomen door de tuberculose) voegde hun diensten toe in 1926. 
  • Huizen uit de XVIIIde - XIXde eeuw.
  • Pastorie, nisjes en 3 kruisbeelden  
  • Boederij in U-vorm, niet omheind