Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Presentatie / De dorpen / Evrehailles
Document acties

Evrehailles

Introductie

Het dorp is gelegen op een heuvelachtige plek en spreidt zich uit langs 3 hoofdwegen tot aan de kerk die door haar volume en klokkentoren boven het geheel uittorent.
Het dorp bestaat uit huizen en boerderijen uit de XVIIIde eeuw en uit gegroepeerde huizen, vaak aanpalende woningen, die opgetrokken zijn uit zandsteen of kalk (soms ook gewit of gekleurd).

Naar het hoogste punt van het dorp toe, is de nederzetting meer soepel met pleinen en/of tuinen voor de gebouwen, net tot aan de boulevard des Combattants die een grote bosrijke plaats omringd.
Bij het afdalen van de vallei richting noorden vindt men het gehucht BAUCHE, gebouwd rond het oude station van de lijn Yvoir-Ciney, in de lengte van de Bocq.

Geschiedenis

Vanaf de XIVde eeuw is de heerlijkheid Evrehailles afhankeljik van de gemeente van Houx die op haar beurt deel uitmaakt van de provoostambt van Poilvache en dus van het graafschap van Namen.

De heerlijkheid van Evrehailles bevat, in de XIde eeuw, het gebied Evrehailles, de hofhouding van Yvoir-la-Ville, Houzémont, Monceau en Tourment. In 1601 wordt Evrehailles een hoge heerlijkheid, waarschijnlijk bij wijze van erkenning voor de diensten van de aartshertogen Albert en Isabelle door de landsheer René de Rosey. Krachtens een octrooi uit 1680 worden de verschillende hofhoudingen verenigd tot één enkele hofhouding. De heerlijkheid Evrehailles beschikte over de hoge, gemiddelde en lage rechtspraak.  

Tijdens het 1ste deel van de XIXde eeuw, werd het economische leven gedomineeerd door de traditionele metaalnijverheid. In 1858 gebruikt de smederij van Gayolle, in Evrehailles, nog steeds de aandrijfkracht van de rivier Bocq. De smederij bestaat uit 3 affinerieën, 1 stookplaats en 2 smeedhamers. De smederij coëxisteert met een extractief bedrijf dat tijdens de industriële revolutie goed standhield en nog steeds gehuldigd wordt.

Evrehailles was vanaf haar fusie met Yvoir op 5 mei 1964 geen gemeente meer.

Erfgoed