Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Presentatie / De dorpen / Dorinne
Document acties

Dorinne

Introductie

Dorp gevestigd tussen de vallei van Ry d'Août en die van Bocq, gelegen op de zonzijde van de berghelling.
Het oude centrum werd op een helling geplaatst rond 2 grote boerderijen
uit de XVIIde - XVIIIde e. (maar vervolgens sterk aangepast).
Het woongebied is erg ruim en verspreidt zich langs de straten en hellingen tot op de bergtop, en is samengesteld uit huizen en kleine boerderijen uit de XIXde eeuw.
Langs de Bocq, vinden we verschillende oude steengroeves waar kalk en zandsteen ontgonnen werd.

Geschiedenis van Dorinne

Dorinne is afgeleid van het Keltische woord " durom " " fortin ". Het dorp is gelegen langs een Romeinse weg die haar sporen heeft nagelaten op de toponymie van de plaats (chinstrée, chinvoye).
Men schreef " Duros "in 1023 vervolgens Dorina, Durines, Dorine en Dorinne.
De site van Dorinne werd voornamelijk bevolkt door een Romeinse en daarna Frankische bevolking.

Tijdens de eeuwen heen, telde Dorinne 2 landelijke gemeenschappen : een deel van het territorium van Dorinne vormde een eenvoudige afscheiding van de heerlijkheid van Spontin (land van de Koning), afhankelijk van de provoostambt van Poilvache, met de graaf van Namen.  
Het andere oostelijke en centrale deel van Dorinne was verbonden met de parochie en was een van de 32 grootheden van het gemeentehuis van Ciney, ondergeschikt aan het feodale hof van Luik (land van Luik). Dit gebied was sindsdien een Luikse enclave op Naams grondgebied. De titularissen van de heerlijkheid van Dorinne zijn gekend sinds 1313 en behoorden toe aan de families Fontaine (1313), Dorinne (1400), Brant (1460), Salmier (1591) vervolgens Glymes de Brabant tot aan de revolutie.
Deze scheiding bleef tijdens de revolutie voortbestaan. Het Luikse deel bestond uit de gemeente Dorinne en de mensen gelinkt aan Spontin woonden in een eenvoudig district van de gemeente. In december 1821 werden de twee districten verenigd tot een enkele entiteit.

Het economische leven werd gedomineerd door de landbouw. Vanaf het begin van de 20e eeuw verminderde het oppervlak van de bewerkte gronden terwijl die van de velden groter werden door de intensivering van de veeteelt van schapen en daarna holhoornigen. In de loop van de laatste eeuw verdwenen de landelijke beroepen stukje voor stukje. Enkel de steengroeves van Dorinne (die een hondertal arbeiders in dienst stelden in 1937) representeert vandaag nog de industriële sector.

Ergoed