Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Erfgoed / Natuurlijk erfgoed / Natuurreservaten en beschermde gebieden
Document acties

Natuurreservaten en beschermde gebieden

Reservaat van Domein Champalle (Houx)

51 hectares, kalkkliffen, meest noordelijke halte van zuidelijke gewassen, onderhout onder opgaande bomen, buks en kalken grasmatten. Via een wandelpad kunt u deze beschermde natuurplaats ontdekken : de weg doorkruist het beboste en lange plateau langs de kant van de glooiing.

De Molenvlakte (Evrehailles)

zeer mooi panorama op het landschap dat men ziet bij het afdalen van Evrehailles naar Bauche. In 1977 beschermd wegens zijn esthetische en historische waarde. Kom er de valleitjes van Bocq bewonderen, schilderen of fotograferen, evenals de seizoenskleuren en het landschap van de Condroz boordevol boerderijen, bossen, velden en vlaktes.

De 3 eilanden van Godinne

aan de voet van Tienne de Rouillon (ook genoemd Mont Pelé) gevierd voor haar droge grasvelden. In de Maasvallei waar de rivier de anticlinale rode rotsvormen doorkruist van de laag van Burnot. Deze 3 eilanden zijn niet toegankelijk en dit om de fauna en flora te beschermen. Ze beschikken over een riviervegetatie van het type (onderzoek uitgevoerd in de lente van 1991 door J. Saintenoy-Simon en J. Duvigneaud) : aulnaie, Aconitum vulparia, Lunaria rediviva, Dipsacus pilosus, Anémones ranauculoïdes... Thalictrum flavum, Rumex hydrolapathum. Deze eilanden zijn ook ornitologische natuurreservaten. Sinds 1973 vindt men er verschillende soorten terug, zoals de roek, wilde eenden, meeuwen, waterhoenen, kwikstaartjes, ganzen... Ook meer zeldzame vogels maken er hun nest zoals de fuut en de ijsvogel. Andere vogels komen enkel naar deze plaats op bepaalde momenten, zoals bijvoorbeeld tijdens de winterperiode (migratie) : de aalscholver, de blauwe reiger, de meerkoet...

Staatswoud Tricointe

ook genoemd " Crêtes de Meuse " of " Bois d'Anway ", dit bos is eigendom van het Ministerie van Wallonië en bedekt 162 Ha. De biotoop van Tricointe wordt herhaaldelijk verdeeld door weilanden en weides die verscheidenheid brengen in het landschap. De enkele harsachtige percelen (spar, lork, den, douglas) bewijzen de dichtbebladerde populatie (eik, beuk, es, haagbeuk, esdoorn). Hun extracten worden gebruikt voor de bodems van de regio, op de roodgloeiende zandsteen van "Burnotien". De bramen en varens getuigen van het stille en zuurhoudende karakter van het terrein. De fauna is ook erg rijk. Als u stil en geduldig bent, dan kunt u reeën, eekhoorns, spechten, verschillende vogels en roofvogels ontdekken. Bedankt om de wegen, de fauna en flora en de jachtperiodes te respecteren.

Om meer te weten

Afdeling van Natuur en Bossen in Dinant, rue Daoust 14 - 082/67.68.80 of Dienst Toerisme via 082/61.03.29