Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Erfgoed / Maas en Bocq
Document acties

Maas en Bocq

De gemeente Yvoir steunt op haar twee ankerpunten :

  • de landelijke dorpen van de Condroz die langs twee kanten ingesloten worden door de pittoreske vallei van Bocq economische as met de steengroeves, de brouwerij Purnodoise,
  •  de exploitatie van water... de meest weelderige gemeentes Godinne en Yvoir, ingepast in een fragment van deze rijke Maasvallei gedomineerd door de ruïnes van Poilvache.

De Maas

De Maas ontspringt in de Champagne-Ardenne op het Plateau van Langres (Frankrijk). Ze vloeit vervolgens naar de Lorraine waar ze de Vogezen doorkruist en vervolgens het departement van de Maas, die haar haar naam geeft. In België doorkruist ze de provincies Namen en Luik en passeert ze langs Hastière, Dinant, Yvoir, Namen, Andenne, Huy, Seraing, Luik en Visé. Na het stromen door de Nederlandse stad Maastricht beweegt ze zich richting Duitse grens. Ze voegt zich samen met de Rijn waarmee ze een grote delta vormt. Vervolgens stroomt ze in de Noordzee ter hoogte van Rotterdam.

De Bocq

De Bocq, onstuimige stroom, schitterend en stiekem, ontspringt in Scy (gemeente van Hamois). De rivier mondt uit in de Maas (rechteroever) te Yvoir, na ongeveer 40 kilometer afgelegd te hebben. Ze verbindt haar schoonheid met de pracht van de vallei waarnaar haar water vloeit dat zich dan uitstort in watervallen. Dit geheel maakt een grandiose charme vrij waaraan zich ook nog het pittoreske toevoegt van de bescheiden dorpen die langs de kronkelende bochten van de oevers liggen, op de flanken van de heuvels of op de bergkammen.

Etymologie en geografie

Over een parcours van 90 km, wikkelt de Bocq haar kristalheldere lint af. Waarom deze afschuwelijke naam voor een van de mooiste rivieren ? Ze heeft niets gemeen met dit dier dat men fokt in een stinkende geur (in Wallonië "bok") om de giftige dampen uit de stallen te jagen. Vroeger gebruikte men om de beurt de namen van de dorpen die gevestigd waren aan de oevers. Dit maakte de stroom van Mohiville, Hamois, Emptinne, Spontin, le rieu de Barche (Bauche), de rivier van Oire (Yvoir) en nog ouder : Pauléa (vochtige plaats).

Ze stroomt van oost naar west. In Mohiville ziet ze het daglicht, ze stroomt langs Achet, Hamois, Emptinne, Lienne (gehucht van Ciney) en Braibant. Daar vervoegt ze de rivier St Remacle die, minder grandioos, afdaalt naar Schaltin. Vergroot, bereikt ze Spontin, vervolgt ze haar koers naar Dorinne en Evrehailles-Bauche en nog wilder dan ooit bereikt de rivier dan Yvoir waar ze haar onstuimige wateren in de Maas stort.

Van de bron tot aan de monding behoudt de rivier haar wilde, ongetemde aspect, haar turbulente en weerspannige karakter dat deel uitmaakt van haar charme.

Haar bedding is ondiep, rotsachtig en ongelijk. De grove kalkmassa's uit de regio waar de rivier langsstroomt, verplicht haar om verschillende omwegen te nemen. Elk van haar krommingen brengt de rivier naar een nieuw decor : groene heuvels bekroond met donkere bossen, rotsen met fantastische vormen en onsterfelijke legendes, dichtbegroeide grasvelden die afgesloten worden door gigantische hekken van populieren met matte stammen.

De belangrijkste zijrivier van de Bocq is de Crupet. Deze ontspringt in het dorp Crupet. Haar loop is 3 kilometer lang en stroomt langs heuvels met steile en beboste glooiingen. Minder grandioos dan de Bocq, maar deze rivier beschikt wel over alle wilde schoonheid.

Yvoir, aan de monding van de Bocq, treedt op als een tussenpersoon tussen deze rivier en de Maas. Aan de ene kant de geweldige rust, de grandiose schoonheid van de rivier en aan de andere kant de zachte harmonie van de dorpen, de wilde en turbulente rivieren.