Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Erfgoed / Architectuur / Yvoir
Document acties

Yvoir

De fontein Maas en Bocq

herinnert aan de rol die de Bocq, samenvloeiend met de Maas, speelde in de ijzerindustrie in de regio. Op de putrand van een circelvormig bassin circulaire, stelt een stenen beeld een vrouw voor die zich uitstrekt naast de Maas, vergezeld van een kleine jongen, de Bocq.

Het Maka

is een smeedhamer die aangedreven wordt door een hydraulisch tandwiel. Dit tandwiel met roterende beweging stoot achtereenvolgens tegen de rand van de hamersteen en heft deze op. Vervolgens valt het gewicht van de hamer opnieuw op het aambeeld. Het maka diende vooral om grote en sterke baren te smeden en baren van kleine afmetingen te maken. Het gemiddelde gewicht van een Maka-baar is 510 kg waarvan 84 kg voor de hamer en 210 kg voor de steel.

L’île d’Yvoir

(eiland van Yvoir) : met een oppervlakte van 2,5 hectares, is het het laatste Maaseiland dat sinds 1937 geëxploiteerd wordt.

De bioscoop Le Parc

was vroeger een feestzaal, gebouwd in 1939 tussen het gemeentehuis en het kleine park van Yvoir. In 1956, nam de culturele vzw " Ars et Labor " de leiding om er een bioscoop te openen " Le Parc ". Het programma omvatte twee films per week. Behalve films konden er ook conferanties, muziekspektakels, Waals theater etc. gehouden worden. De bioscoop beschikt over kunstwerken van M.M. Lapiere en Remy die het bovengedeelte van de zaal versieren. Deze werken symboliseren de doelen van de vzw. De haan stelt het Waalse individualisme voor ; de verdediging van de Franse cultuur beschermt het werk va de arbeiders en de rust van de toeristen (rechtse groep). ; het oeuvre presenteert de wereld artistieke evenementen : acteurs en muzikanten (linkse groep) De bioscoop bestond tot 1976.  Sinds 1984, werd het gebouw ingericht als arsenaal van de pompiers.

De spoorweglijn van Bocq

het viaduct en de tunnel werden gebouwd in 1906. Deze tunnel is de langste van België (1,176 km). Hij deed dienst als schuiplaats voor de trein van Hitler in 1940.

De steengroeve Aminthe

in het hart van de smederij van Aminthe, installeerden de eigenaars bijna altijd een linde. Die nabij de smederij van Aminthe is eerbiedwaardig : in 1861, offerde de bisschop van Namen er een nisje toegewijd aan de Heilige Maagd. Een nisje wordt steeds aan de stam van een boom gehangen.

Het huis Posson

is een van de oudste huizen van Yvoir. Het bestaat al sinds 1641 en werd bewoond door Posson, meester van de Steengroeve.

Het Franse memorandum

is een groot marmerblok, een monoliet, die herinnert aan de helfdhaftigheid van de Franse troepen die in mei 1940 de Maas verdedigden.

Het Monument van de Gesneuvelden

op 23 augustus 1914, steken de Duitsers 16 huizen in brand, doden ze vijf mensen en nemen ze een twintigtal gijzelaars mee naar Stave.