Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Erfgoed / Architectuur / Militair Erfgoed
Document acties

Militair Erfgoed

Kastelen en forten

Het kasteel van Motte (Dorinne)

kreeg zijn naam van het oude kasteel van Motte, verworven in 1591 door de familie Brant, door Charles de Glymes. Na de brand van 1914 veroorzaakt door de Duitsers werd het kasteel op een andere plaats opnieuw opgebouwd.

Het kasteel van Evrehailles (Evrehailles)

rond 1604 afgebeeld door Adrien de Montigny in een van de albums van Charles de Croÿ. Het kasteel was het centrum van een leenstaat vanaf de 13de eeuw en werd heropgebouwd in de XVIde eeuw, eerst door Montjoie, daarna door Rosey. Het lijkt alsof het kasteel vanaf het begin bestond uit een vierhoekig gebouw omringd door water en geflankeerd door twee ronde torens. Al het metselwerk bestaat bijna volledig uit stevige blokken zandsteen en blauwselsteen.

Het kasteel (Godinne)

genaamd Priorij, is gebouwd door Henri de Wildre, proost van Poilvache aan het begin van de XVIde eeuw, momenteel is het privé-domein van Docteur Monsieur Mathy.  Het is gebouwd uit bakstenen en kalkstenen. Het kasteel onderscheidt zich door haar puntgevel in rijtjes. Dit was vroeger erg gewoon, maar vandaag de dag zeer uitzonderlijk. Het deed dienst als de woonplaats van de Landsheren van Godinne van wie men blazoenen heeft teruggevonden op verschillende plaatsen.

Het kasteel Gaiffier (Houx)

is een groot stenen gebouw in U-vorm dat dateert uit 1795. Het kasteel in classicistische stijl bevat ook een groot park. Nabij het kasteel vinden we een mooie fontein gemaakt uit blauwsel waardoor water van verschillende bronnen stroomt.

Het kasteel van Blocqmont (Houx)

situeert zich op de beboste hoogvlaktes , nabij Poilvache, en heeft de oorsprong van zijn naam te danken aan de eigenaar Nicolas Blocq (Blocq Mont) in 1601. Het kasteel van Blocqmont werd in het midden van de XVIIIde eeuw gebouwd met bakstenen volgens de classicistische stijl. Het telt twee verdiepingen.

Het kasteel van Poilvache (Houx)

op de top van een hoge rots, bemerkt men de ruïnes van het oude fort van Poilvache. De fundering gaat terug naar de jaren 1226-1228. Het werd opgericht door Waleran de Montjoie, hertog van Limburg en zijn vrouw Isabelle de Bar, gravin van Luxemburg. De primitieve naam van het kasteel (smaragdus - Esmeraude en roman) komt van de naam van een Frankische man Meraldus. Hij is sinds de 13de eeuw gekend onder het woord " Poilvache ". Deze laatste naam werd gegeven aan de inwoners van het kasteel, door de mensen uit Dinant en Houx, omdat ze varkens en koeien hielden in de stallen. Het kasteel was bij de ouderen ook gekend als Castrum Bohemorum.
Het kasteel werd belegerd, bezet en geruïneerd door de Dinantais, in 1322. De Luikenaren belegerden het kasteel in 1430. Na een stevig verzet van 5 à 6 dagen, werd de bezetting stopgezet en het kasteel gesloopt. Opnieuw opgebouwd, wordt het nogmaals tot op de grond gelijk gemaakt door het Franse leger in 1554. Van deze oude boulevard van de feodaliteit, zien men slechts nog enkele resten van ondergrondse tunnels, en een inkeping in de rots, van 55 meter diep.
Momenteel zijn de ruïnes eigendom van de Waalse Regio en zijn ze ingeschreven als Uitzonderlijk Erfgoed in 1992. http://www.poilvache.be/

Het kasteel van Spontin (Spontin)

toont de evolutie van een seigneuriale woning van de Middeleeuwen tot nu. Oorspronkelijk, rond de XIIde eeuw, was het kasteel van Spontin een vierkante " verdedigingstoren " gebouwd op een eilandje van de Bocq. Deze moest de gebruikers van de oude Romeinse weg Dinant-Huy beschermen. Na een overwinning aan het eind van de 12de eeuw transformeerde de ridder van Spontin, Guillaume, ook genaamd " de Ardenner ", het primitieve gebouw. Hij richtte een versterkt huis op met drie verdiepingen en dikke muren en voegde er 2 verdedigingstorens aan toe met ophaalbruggen. Het is pas in de 14de eeuw dat het gebouw de vorm van een klassiek versterkt kasteel aannam. Vanaf de 16de eeuw, werden enkele verstevigingen onbruikbaar (uitvinding van het kanonpoeder) en veranderde het kasteel door het invoegen van ramen en werden de torens voorzien van dakbedekking. De laatste 2 veranderingen waren de constructie van een verstevigd dakgebint op de façade (17de eeuw) en de afbraak van enkele vestingswerken achteraan. Het versterkt bouwwerk biedt onderdak aan de toeristische infrastructuur die van Spontin een van de belangrijke toeristische plaatsen uit Namen maken. De versterkte omheining (Spontin):6 vestingstorens verdedigden het kasteel tegen vijanden van alle richtingen. Vier ervan dicht bij het kasteel : Senenne, La Rochette, Bailoy en Durnal ; twee ervan verderop : Mouffrin en le Stier. Deze laatste was de machtigste van al dankzij zijn slot, molen, boverie en bijgebouwen.

Het kasteel van Bouvignes (Yvoir)

werd gebouwd in 1751. Deze oude meesterswoning rust op een fundering van een oude toren die een verdediginsfunctie had. Het gebouw behoort nu toe aan de provincie Namen.

Het kasteel Dapsens (Yvoir)

is het oude kasteel Gaiffier. Men ziet er een oude wachttoren die zonder twijfel afhankelijk was van het oude kasteel van de Landsheren van Yvoir. Achter het kasteel Dapsens bevindt zich een kapel die in 1688 opgericht werd en die een opmerkelijk marmeren altaar bevat evenals twee mooie houten beelden van Saint-Pierre en Saint-Roch.