Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Erfgoed / Architectuur / Argrarisch Erfgoed
Document acties

Argrarisch Erfgoed

Boerderijen

De boerderij van Mont (Dorinne)

staat op de heuvel tegenover het dorp (vandaar de naam). De boerderij is een ruime verzameling van massieve gebouwen in blauwsel en staan gegroepeerd rond een hoekige toren.

De boerderij van Tienne (Dorinne)

bevindt zich tegenover de boerderij van Mont en is even belangrijk als laatstgenoemde. Men vindt er een oude nis uit 1827..

De boerderij van Mianoye (Durnal)

werd voornamelijk gebouwd met zandsteen en kalksteen uit de 18e eeuw. De boerderij werd tijdens de volgende eeuw uitgebreid. Hiervoor gebruikte men baksteen.

De boerderij van Buc (Evrehailles)

is nabij de kerk gelegen. Het is een mooi geheel van blauwsel samengesteld uit een lang woongedeelte met 2 verdiepingen voorzien van 5 zolderramen, een uitgebreide schuur en langs rechts enkele bijgebouwen. Deels daterend uit de XVIIde eeuw, heeft het gebouw sinds die tijd verschillende inrichtingen gekend. De boerderij maakte deel uit van de gebouwen die door de Duitsers op 23 augustus 1914 in brand werden gestoken. Momenteel kan de plaats gehuurd worden voor er ceremonies te organiseren. http://www.dubuc.be/

De boerderij in U-vorm (Evrehailles)

wordt ook boerderij Celles of boerderij Calande-Bouchat genoemd. Na de brand in 1914 werd ze terug gerestaureerd door de familie Bouchat. Het huidige woongedeelte dateert uit de XVIIe eeuw. De boerderij Croquette (Evrehailles) wordt nog steeds beheerd door de familie Doneux. De boerderij heeft ook deelgenomen aan de geschiedenis van ons land... Zo werd ze bijvoorbeeld bezet door een regiment van de cavalerie van de Franse nobelen uit 1792. Nu zijn er gîtes ondergebracht : http://www.croquette.be/

De boerderij Croquette (Evrehailles)

wordt beheerd door de familie Doneux. De boerderij heeft ook deelgenomen aan de geschiedenis van ons land... Zo werd ze bijvoorbeeld bezet door een regiment van de cavalerie van de Franse nobelen uit 1792.

De boerderij van Bouverie (Evrehailles)

vorm een geweldig geheel, zeer evenwichtig, op wonderbaarlijke wijze geëxploiteerd sinds haar restauratie tijdens de jaren '90. Men vindt al sporen van het gebouw terug op de lijst van de bezittingen van Hubert de Montjoie, landsheer van Evrehailles sinds 1514. Vervolgens was de familie Maillart eigenaar tot 1793. Het bestaan van de boerderij is nauw verbonden met dat van het kasteel.

De oude boerderij (La Vieille ferme) (Godinne)

is een afgesloten geheel gebouwd uit kalkstenen, zandsteen en bakstenen met als ingang een mooie poort. De poort met blazoen van Maillen dateert uit 1623. De boerderij wordt omringd door een verstevigd gebouw met een toren zonder versterkt te zijn ; dankzij de verdediging konden de aanvallers tegenhouden. De gebouwen uit de XVIIde eeuw omringen een stenen binnenkoer. Het geheel (gebouw, woongedeelte, landerij, atelier van de hoefsmid) lijkt niet meer op dat wat meer dan 350 jaar geleden gebouwd werd. Dit architectonische geheel werd beschermd verklaard door Wallonië.
Een gedeelte is publiekelijk (Cultureel Centrum, beheerd door de vzw Erfgoed van Godinne) en een gedeelte is privé. Dit gedeelte aan de rand van de Maas is zeker een omweg waard. Recentelijk aangesteld : een schuur - receptiezaal (huwelijken, feesten ...), een vleugel met bibliotheek en museum, een hoofdgebouw (wordt binnenkort gerestaureerd), een toren - ruimte voor siersmeedwerk. Er worden ook verschillende tijdelijke exposities getoond.