Information

Faites vos démarches en ligne : https://yvoir.guichet-citoyen.be/

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
U bent hier: Home / Loisirs / Toerisme / Toerisme website / Erfgoed / Architectuur / Religieus Erfgoed
Document acties

Relgieus Erfgoed

De Vierge Notre-Dame de Bonne-Garde

 is een marmeren beeld dat het dorp domineert. Het werd na de oorlog van 1914-1918 geschonken door een Canadees om zijn erkenning te bewijzen aan de moeder van Christus voor de bescherming die verleend werd door het Couvent des Dames du Cénacle (bestaat nu niet meer) waar zijn zuster zich bevond.

De grot Notre-Dame de Lourdes (Yvoir)

bevindt zich aan het Instituut en is een kopie van de site van Lourdes. De kerk Saint-Fiacre (Dorinne): gebouwd in steen in 1888-1889, in de neo-gotische stijl. Saint-Fiacre, beschermheilige van de tuinders, wordt gevierd op 30 augustus. Hij stierf in 670. Men deed beroep op hem voor kolieken. De Saint-Fiacre balsem is een mengeling van koeiendrek en klei die gevonden werd in de stam van gevilde bomen.

De parochiekerk Saint-Hubert (Durnal)

is een groot neo-classicistisch gebouw gemaakt uit steen en blauwselsteen. Ze werd gebouwd in 1848.

De kerk Saint-Laurent (Evrehailles)

de eerste kerk (gotische stijl) werd in 1858 vervangen door een gebouw in de Renaissance stijl. In 1914 werd de kerk in brand gestoken door de Duitsers en heropgebouwd in 1922 (ze werd waarschijnlijk heropgebouwd op de site van het oude sanctuarium die tijdens de Middeleeuwen in het bezit was van de abdij St Laurant van Luik en die haar patroonheilige aan het dorp heeft nagelaten). De patroon van de parochie is Saint Laurant waarvan het feest gevierd wordt op de zondag die volgt op 10 augustus.

Het college Saint-Paul

werd in beton gebouwd van 1925 tot 1927 door de Co. van Jésus om de kostschool van Notre-Dame te vervangen omdat de rust die in Namen gevonden kon worden onvoldoende werd.

De kerk Saint-Pierre (Godinne)

stevig verbonden met de volumes van het naburige kasteel, presenteert de kerk sporen van de architectonische stijlen vanaf de Romaanse periode tot de XIXde eeuw. De kerk werd gebouwd rond het jaar 1500. De kleine kerk, volgens een "vierkantig" plan gebouwd, staat vlak naast de Maas. De kerk werd door een storm beschadigd tijdens de Paasnacht van 1606. Daarna werd ze groter gemaakt. Het aangrenzende kerkghof is zeer typerend. De mooie bomen maken het tot een rustgevende plek.OK

De kerk Saint-Barthélemy (Houx)

werd beschadigd in de periode 1914-1918 en 1940-1945. Ze werd gerestaureerd in 1948 dankzij de steun van burgemeester Fovarge. De kerk werd gebouwd uit stenen en is samengestemd uit een enkele hoofdbeuk. Binnen in de kerk vinden we twee grafstenen van eigenaars van hoogovens.

De parochiekerk Saint Charles Borromée 

neo-romaans bouwwerk in kalk, gebouwd in 1874-1876 volgens de plannen van de provinciearchitect C.J. Luffin, vervolgens geheel omgebouwd in 1979-1980 door de architect Jean Cosse, die enkel de zuidelijke zijbeuk, de basis van de noordelijke zijbeuk en een stuk van de hoofdbeuk behouden heeft. Wonderlijke klokkentoren in de vorm van een afgeknotte piramide.

De parochiekerk Saint-Remacle (Purnode)

neo-romaans bouwwerk in kalk gebouwd op een nieuwe locatie in 1880-1881.

De parochiekerk Saint-Georges (Spontin)

bouwwerk uit kalksteen, neo-gotische stijl, gerestaureerd in 1880-1885.

De kerk Saint-Eloi (Yvoir)

is een klassiek bouwwerk gebouwd in 1761-1763 door de pastoor Jacques Misson. n 1888, verdubbelde de kerk in grootte door de toevoeging van een kruisbeuk op de plannen van de Naamse architect L. Lange. Voor de 16e eeuw mochten er in Yvoir geen heilige gebouwen zijn. De inwoners moesten de Maas oversteken en naar Senenne gaan om er misvieringen bij te wonen, maar de waterstanden van de rivier maakten de toegang vaak moeilijk. Op hun aanvraag, gaf de bisschop van Luik, Georges d'Autriche, op 3 oktober 1556 de toestemming om in hun gehuct een kapel op te richten, wel op eigen kosten en afhankelijk van Senenne. Van toen af aan kon men er misvieringen en kerkdiensten houden, het sacrament van het doopsel toedienen, evenals dat van boetedoening, eucharistie en sacrament der zieken, maar geen huwelijken. De kapel werd opgericht op de plaats waar nu de huidige kerk staat.
De kerk werd in 1888 en 1934 groter gemaakt voor het koor. Ze beschikt over een hoofdbeuk met een plat afdak beschilderd met beige kleuren en versierd met medaillons en muurschilderingen. De basis is gemaakt van marmer. De preekstoel prijkt steeds rechts van het koor dat over twee altaars beschikt  : een klein houten altaar van Jean Wiame aan de voorkant en een groter marmeren altaar aan de achterkant. Het is gesitueerd nabij het tabernakel dat ingebed is in de muur. Langs links bemerkt met een bijvoegsel dat verlicht wordt door twee kleine gekleurde ramen die de Annunciatie en de tenhemelopneming van Maria afbeelden. Ze beschikt ook over een klein marmeren altaar. Dit bijvoegsel dient enkel om de stoelen op te bergen.
De grote ramen van de kerk zijn voor het grootste deel gedecoreerd met glas-in-loodramen uit 1893. Langs rechts worden vertegenwoordigd: Sainte Cécile, Saint Dominique gift van Mlle Philippine Gravez, Saint Antoine de Renard Davreux, Saint Charles Borrin : gift van Ch. Coppin, pastoor van Yvoir. 
In het koor bevindt zich ook een groot en mooi glas-in-loodraam van de tenhemelopneming. Langs links Notre-Dame de Lourdes, Sainte Thérèse, Sainte Mélanie ; de andere glas-in-loodramen dragen geen inscriptie, twee ervan hebben een deel van hun afbeeldingen verloren doordat nabij een pelottespel gespeeld werd.  
Nabij het koor, langs links, vinden we een verzegeling in de vloer die de dood van Jacques Dumont, eigenaar van de steengroeve, vermeldt " schepen van Bouvignes en Ferons " overleden op 2 maart 1649 op 56-jarige leeftijd. Langs rechts vermeldt een andere Damien Demarche " Kapelaan en weldoener van deze kerk overleden op 6 mei 1751 op 80-jarige leeftijd. En een kleinere vermeldt het overlijden van Jean Ruffe " priester en eignaar van de steengroeves " 52 jaar, gestorven in 1759. Men kon dus priester zijn, maar ook priester "ondernemer"
N.B. : De marmeren doopvonten aan de ingang worden niet meer gebruikt door de verbrokkeling van de ingangspoorten (het is te koud).

Momenteel is de abt Anastas Sobwe Kalenda de pastoor van de parochie

De kerk Saint-Fiacre

gebouwd in steen in 1888-1889, in de neo-gotische stijl. Saint-Fiacre, beschermheilige van de tuinders, wordt gevierd op 30 augustus. Hij stierf in 670. Men deed beroep op hem voor kolieken. De Saint-Fiacre balsem is een mengeling van koeiendrek en klei die gevonden werd in de stam van gevilde bomen.

De kapel Saint-Roch (Durnal)

is een klein neo-classicistisch gebouw uit kalksteen. De façade is gemaakt uit steen en blauwselsteen.

De kapel Saint-Roch (Godinne)

is een massief gebouw in blauwsel van 4M op 3M en toegankelijk via een poort met spitsboog. De kapel wordt enkel verlicht door haar poort aangezien ze over geen enkel raam beschikt.

De kapel Saint-Barthélemy (Houx)

neo-classicistisch sanctuarium opgericht in 1859 uit breukstenen en kalkstenen. De façade draagt een gedenkplaat die herinnert aan de destructie van 43 huizen in de gemeente in 1914.